Pokarmy, które poprawią wyniki krwi

Co jeść, kiedy mamy w organizmie za mało żelazo i podejrzenie o anemię. Jakimi produktami spożywczymi poprawić swoje wyniki krwi i ogólne samopoczucie? Poznaj listę produktów, które dostarczą Ci odpowiednią ilość żelaza.

Na pewno warto sięgnąć po:
– mięso,
– wędliny,
– podroby, szczególnie wątróbkę.

W diecie nie powinno też zabraknąć ryb oraz żółtek jaj.

Swoją rolę w dostarczeniu żelaza spełnią dobrze:
– produkty zbożowe pełnoziarniste,
– nasiona, takie jak dynia, słonecznik, sezam,
– orzechy, najlepiej pistacjowe.

Jedz także więcej zielonych warzyw, takich jak:
– szpinak,
– kapusta,
– brukselka,
– koper,
– liście pietruszki,
– kiełki.

W walce z niedokrwistością i na poprawę odporności polecane są też:
– buraki,
– czarna porzeczka,
– morele, śliwki suszone, figi, daktyle.

We wchłanianiu żelaza pomaga witamina C, dlatego wymienione wyżej produkty warto połączyć z innymi bogatymi w witaminę C, takimi jak pomidor, papryka, seler naciowy.

Zdjęcie Pokarmy, które poprawią wyniki krwi #1
Fot. Shutterstock.com

Podobne Posty

Zostawić odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *