Nowy burger podbija świat! Smakuje i wygląda jak zwykły burger…

Dzisiaj chcemy Wam zaprezentować nowoczesnego burgera, który ma podbić świat! Mowa tutaj o Impossible burger (Whooper), który już jest dostępny w wybranych restauracjach Burger King w Stanach Zjednoczonych.

Co to dokładnie jest?

Mimo że Impossible burger smakuje jak prawdziwy burger, to nie ma w nich ani grama mięsa. Jednak podczas przygotowywania „mięso” apetycznie skwierczy, a cały burger smakuje jak prawdziwy!

Impossible burger jest inny niż wszystkie znane dotąd „roślinne burgery”. Nad tym burgerem pracowali chemicy z firmy Impossible Foods, założonej przez Patricka Browna. Chemicy postanowili sprostać oczekiwaniom klientów, nie wykorzystując do tego mięsa. Widać, że podeszli do tematu bardzo naukowo.

Nad burgerem pracowali nie tylko chemicy, ale także neurobiolodzy i biolodzy molekularni. Dzięki temu opracowali specjalną kompozycję składników, aby Impossible Burger smakował i wyglądał jak ten oryginalny wołowy burger.

Skąd ten pomysł?

Trzeba zaznaczyć, że cała produkcja wołowiny to chyba najbardziej obciążająca nasze środowisko część hodowli zwierząt. Ciekawostką jest to, że do wyprodukowania 1 kg mięsa wołowego potrzeba aż 15 000 litrów wody i 6 kg paszy. Dodatkowo wyprodukowanie 1 kg mięsa wołowego przyczynia się do emisji 16 kg CO2. Trzeba także zaznaczyć, że to wszystko przyczynia się także do wielkiego problemu dzisiejszych czasów – problemu antybiotykooporności.

Zdjęcie Nowy burger podbija świat! Smakuje i wygląda jak zwykły burger... #1

Oczywiście nie wspominamy już o mało humanitarnym uboju tych zwierząt.

Jednak mimo wszystko większość z nas nie wyobraża sobie rezygnacji z konsumpcji mięsa.

Dokładnie 1 kwietnia Burger King ogłosił wprowadzenie nowego burgera do menu – Impossible Burger. Większość klientów uznała, że jest to tylko primaaprilisowy żart.

Jednak Impossible Whooper (właściwa nazwa) to fakt. Co prawda jest on trochę droższy od tradycyjnego burgera (o 1 dolara), ale jeżeli komuś zależy na ochronie środowiska lub po prostu chce przestać jeść mięso, to wyższa cena nie będzie zbyt dużym problemem.

Firma Impossible Food ma wielkie plany na przyszłość. Planuje stworzyć odpowiedniki wszystkich rodzajów mięs, które dla nas konsumentów będą nie do rozróżnienia.

Co sądzicie o tym pomyśle?

Podobne Posty

Zostawić odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *